Sidan 3 av 5 FörstaFörsta 12345 SistaSista
Resultat 21 till 30 av 45

Ämne: bästa antennen?

  1. #21
    Citat Ursprungligen postat av Nemo
    Den funkar kanon sitter på ett kvastskaft just nu satte upp boxen (nytt) på 2min ställde antenen åt rätt håll bara on & det var klart Efter kanalsök.
    Plättlätt HAr haft parabol i 17år & det kan ju jävlas så här enkelt borde det nästan vara olagligt att vara 8)
    Men antennen é bra iaf
    Vilken antenn syftar du på?

  2. #22
    Seniormedlem
    Reg.datum
    Dec 2004
    Inlägg
    4 250
    Tackad
    122 gånger
    kanske skulle läsa vad som skrivits tidigare innan du frågar???
    DM8000CC 1TB HDD DVD - OpenPLi
    HTPC: Intel Core i5 2320 8GB 500GB HDD + Kodi
    Epson TW3200, Euroscreen Black Grey 86"
    ESXi med bla Tvheadend Server + HDHomeRun HDHR3-4DC
    Raspberry Pi 4 - LibreELEC
    Revolut https://revolut.com/sv-SE/referral/andreaa5w Vimla https://vimla.se/?202112012015449961 Tibber: https://invite.tibber.com/dc6f62be

  3. #23
    Jag har en OneForAll SV 9210 Ultra Flat inomhusantenn men har bara 25-50% mottagning. Enligt specen så har den Förstärkning 38 dB och har både mottagning på VHF- och UHF-banden. Jag har hört att VHF kan ibland störa ut UHF, kan de vara det som är mitt problem och kommer Macab Mira antennen vara ett bättre alternativ?? Db ligger på ungefär samma på båda...

  4. #24
    Den bästa förstärkaren är en stor antenn brukar det heta, glöm allt vad inomhusantenner heter, både med och utan inbyggd förstärkare.
    Senda/Boxer har lurat i hela svenska folket att det går bra med en inomhusantenn.

    En antennförstärkare är enbart till för att kompensera för lång antennkabel.
    Vad hjälper det med att förstärka 30 dB när själva grundsignalen redan är dålig ?

    En gitterantenn är i första hand till för att döda icke önskvärda signaler från närliggande sändare, gitterantennen har annars en dålig förstärkning.
    Det absolut bästa är X-elementantennen typ Triax Unix:

    http://www.triax.dk/ifs/files/triax/...Unix_Aeria.jsp

    Den är gjord för svenska förhållande med en liten mer tåligare aluminiumlegering, men det går givetvis bra med likvärdig från CLAS, Kjell &.

    Kabeln är också viktig och där skall man ha dubbelskärmad "parabolkabel" kabel , skärmen består både av strumpa och folie.
    Sådan kabel brukar ha innerledare på 0.7 mm eller mer, och ytterdiameter brukar röra sig om 8 mm.
    Det händer att folk kör med inomhuskabel ( diam. 4-5 mm)
    bara för att den är smidig men den dämpar signalen alldeles för mycket.
    Om det går försök undvik att montera antennen med lövträd i vägen då det under sommaren blir vatten i löven som dämpar signalen ordentligt.

    Behöver man dra lång antennkabel (15 m eller mer) kan man prova en
    antennförstärkare men då skall det vara en typ lågbrusig.
    Själva förstärkaren monteras så nära antennen som möjligt och strömförsörjningen kan vara på vinden eller vid tv apparaten.
    Jag har provat 30-274 från Kjell& med bra resultat.

    Kjelle

  5. #25
    De bästa antennerna för digitaltv är i och för sig de gamla grillgallren. (TV2 antenn) Syns ofta uppe på hustaken. De är platta och påminner om ett galler.
    Är i och för sig ingen inomhusantenn men jag har en lutandes bakom tvn. Skall egentligen inte kunna få in boxer där jag bor men fick detta tips i någon undersökning och det funkar kalasbra.

    Såg precis att denna gitterantenn varit uppe i tråden. ops:
    Auktoriserad julmusttestare.

  6. #26
    Har en antennförstärkare modell industriell (från SAAB-fabriken) men inte lyckats hitta den online. Prövade den uppe vid sommarstugan där det inte gick att få in något annat än TV4 och CNN utan bildstörningar i vintras (snö = antenndöden).
    Och vips, 100% signalstyrka och perfekt bild på alla kanaler! Riktigt imponerande tyckte jag.

    Den är ungefär 20x15x10 centimeter stor och väger 2-3 kilo, ytterhölje med kylflänsar i vad som verkar vara gjutjärn.
    Står ett namn på men kommer inte ihåg det just nu. Skulle vara intressant att veta vad en sådan kostar egentligen, köptes för en hundring, den skulle slängas för de behövde den inte.

    Ontopic: Standardantenn från Claes Ohlsson funkar fint här hemma.

  7. #27
    Köp televes antenn art no 30258 från Kje** o CO
    det kommer att funka sedan!!
    har testat själv, en mycket bra antenn

  8. #28
    Seniormedlem
    Reg.datum
    Dec 2004
    Inlägg
    4 250
    Tackad
    122 gånger
    funkar bra med inomhusantenner också men dom är väldigt känsliga för störningar... har annars bra mottagning 95-100% och 0 bitfel.... tyvärr bor man ju 2-3 meter från trafik och längst ner i huset och inga jordade kontakter så vet inte om ens en utomhusantenn inne skulle hjälpa mot störningar från det...

  9. #29
    Rätt antenn för rätt förutsättningar.

    Yagiantennen är en riktantenn av som består av två upp till tjugo eller fyrtio
    element, ibland fler beroende på hur man räknar.

    Det är endast ett element som är aktivt vilket är anslutet till koaxkabeln. Alla de övriga "passiva" elementen deltar i mottagningsprocessen genom att först ta emot signalen och sedan "sända" ut den igen. Därför kommer den våg som når det aktiva elementet "genom" alla de passiva elementen att vara något fördröjd jämfört med vågor som når det aktiva elementet från andra riktningar.

    Genom att välja lämplig längd på de passiva elementen, vilket påverkar fördröjningen så kan man få utsläckning när vågen kommer från andra riktningar än framifrån. Om antennen på detta vis blir mindre känslig i vissa riktningar så måste den istället bli mer känslig i någon annan riktning framriktningen. På detta vis får vi antennvinst (Gain).

    Antennelementens tjocklek påverkar antennens bandbredd vi kan på vissa modeller se olika lösningar på detta genom mer eller mindre fantasifulla former, Yagiantennen är annars mycket smalbandig till sin natur.

    Vid mottagning av digital-tv bör man så långt det är möjligt sträva efter en mottagning med så jämna insignalsnivåer som möjligt. När man använder Yagiantenner i närzon (upp till ca 30km) från sändaren är det vanligt främst på lite skärmade platser att någon eller några av de digitala kanalerna blir alarmerande låga. Detta beror främst på mottagarantennens egenskaper och markreflektion.

    Vilka egenskaper i Yagiantennen är det då som får till följd att det kan vara svårt att erhålla jämna signalnivåer? Vid utsändning av radiosignaler på olika kanaler/frekvenser så kommer vi på mottagarplatsen att få våra kanaler i fas på olika höjder från marknivå och uppåt (även radiellt och tangiellt sett från sändaren), dessa skillnader i höjd bestäms främst av kanalens frekvens tex. K28 = 530Mhz och våglängden för denna frekvens är 0,56 meter att jämföra med K60 på 786Mhz och en våglängd på 0,38 meter.

    Yagiantennen har normalt hög riktverkan vilket gör den mindre känslig för markreflektion vilket är bra vid analog mottagning där det endast är två UHF kanaler som antennen skall ta emot/fasa in. (I Nacka FM/TV är det SVT2, YLE och TV4).

    När Yagiantennen används i sändarens närzon (upp till 30km) blir det många gånger problem att ta emot fyra digitala och två analoga kanaler/frekvenser.

    Problemet blir ojämna insignalnivåer vilket beror på antennens smala öppningsvinklar som effektivt fasar bort nyttig markreflektion i fas.

    Byter man till en kort Yagiantenn blir nivåerna jämnare vilket beror på att en kortare Yagiantenn har större öppningsvinklar horisontellt och vertikalt som tar med mer av nyttig markreflektion.

    Naturligtvis finns det mängder med undantag där Yagiantennen fungerar mycket bra även i närzon men det är många gånger också ett resultat av hög fältstyrka när vi befinner oss nära sändaren.

    Yagiantennen har enligt de flesta tillverkare en gainkurva som talar för dess lämplighet att leverera jämna signalnivåer då det oftast är högst gain på höga kanaler/frekvenser.

    Om nu verkligheten såg likadan ut så är vi nära den perfekta antennen, men tyvärr faller det på antennens öppningsvinkel och därmed förmåga/oförmåga att fasa in signaler från många kanaler/frekvenser till jämna signalnivåer.

    Log-periodisk antenn
    Om ett antal dipoler av stigande längd placeras efter varandra och om dipolerna matas med 180 graders vridning mellan varje dipol och mottagaren ansluts vid den kortaste dipolen dvs. koaxkabeln anslutes i ena änden där kortaste spröten sitter.

    Med denna metod erhåller man en riktantenn som fungerar över ett stort frekvensområde, förenklat kan man säga att mottagen energi fortplantas på antennen fram till den till den dipol som är i halvvågsresonans men även dipolen framför och dipolen bakom kommer att medverka.

    Vi får således en treelementsriktantenn som strålar mot den kortaste dipolen. När frekvensen ändras (eller annan sändarkanal ställs in) så skiftar energin till tre andra dipoler.

    Något förenklat kan man säga att antennens elektriska egenskaper blir oförändrade från den frekvens som motsvaras av den näst längsta dipolen upp till den frekvens som motsvaras av den näst kortaste dipolen.

    Den log-periodiska antennen har inte det höga gain som en Yagiantenn kan erbjuda på några kanaler i mitten av dess bandbredd.

    Gainkurvan är relativt flack för den här antennen vilket är en fördel i vissa fall då det är lättare att erhålla jämn insignal över stor bandbredd.

    Vid injustering av den log-periodiska antennen gäller det att vara lika noggrann som med Yagiantennen.

    Gitterantenn (Grind)
    Detta är antennen med 4 st parallellkopplade dipoler stackade framför ett reflekterande galler denna typ av antenn är lämplig då man vill undertrycka bakifrån kommande signaler/reflexer, gitterantennen har vanligtvis bättre fram/back-förhållande än Yagi och logperiodiska antenner.

    Att gitterantennen passar så bra för mottagning av digitala kanaler kan vid en första anblick verka lite märkligt vid jämförelse av vertikal öppningsvinkel mellan de olika antenntyperna.

    Våra mätresultat visar att man inte får de kraftiga signalnivåväxlingarna när signalen går i/urfas med gitterantennen vilket gör den mycket lämplig att användas för digital-TV där jämn insignal mellan kanalerna/muxarna är grunden för en lyckad installation.

    Vad är skillnaden då? Gitterantennens absorptionsyta alltså den totala metallytan (dipolmatta) som riktas mot sändarmasten är betydligt större än hos Yagi och den logperiodiska antennen detta medför att större yta av antennen exponeras och kommer därmed att vara i mer eller mindre resonans även vid stora frekvensskillnader.

    Det är alltså en lyckad konstruktion som gör denna antenn mycket lämplig att använda för marksänd digital-TV i närzon.

    Om vi däremot jämför mottagning av analoga signaler där det ställs mycket höga krav på reflexfri insignal så kan gitterantennen däremot vara svårare att hantera då i/urfasläget som är något långdraget också innehåller signaler med reflexioner i.

    Grundkonstruktionen av denna antenntyp förekommer som sändarantenn i många av Teracoms sändaranläggningar tex reservsändarantenn för digital-TV i Nacka mast I.

  10. #30
    Seniormedlem
    Reg.datum
    Dec 2004
    Inlägg
    4 250
    Tackad
    122 gånger
    5 mil blir för långt bort för en gitterantenn antar jag då.. fast mitt problem är ju mer att det är störningarna jag måste få bort... stör ju även från elnätet... har hänt i vissa fall att störningar på elnätet tom låst min dator så jag har varit tvungen starta om... mottagningen är 95-100% på alla kanaler... utan förstärkningen ca 90% på dom stakare och 50-70% på dom svagare...

Liknande ämnen

  1. Svar: 5
    Senaste inlägg: 2009-09-28, 20:35
  2. Ström i antennen från väggen ??
    Av Taxitaxi i forum Com Hem
    Svar: 8
    Senaste inlägg: 2008-04-28, 19:26
  3. Bästa Växlingssätt ?
    Av trollhattan i forum Övrigt
    Svar: 7
    Senaste inlägg: 2006-08-27, 14:06
  4. Bästa DVB-T motagare? (USB 2.0)
    Av PrOsOn i forum Övriga mottagare
    Svar: 15
    Senaste inlägg: 2005-08-11, 06:45
  5. den bästa
    Av the master i forum Övrigt
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2002-12-07, 08:35

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
stöd oss
ComHit.net är en ideell sidan som drivs helt utan reklamintäkter, detta för att du som användare ska slippa all störande reklam och diskutera de saker du är intresserad av.
Skulle man däremot känna att man vill donera en slant för att hjälpa ComHit.net att bli bättre är ni välkomna att donera via länken nedan.

https://www.paypal.me/comhit/
Följ oss