Om borgarna vinner:
A-kassan förvandlas till fattighjälp


Borgerliga politiker tycks tro att arbetslösheten är de arbetslösas eget fel. Men det blir inte fler jobb därför att villkoren för de arbetslösa blir sämre. De senaste årens arbetslöshet beror främst på en för låg efterfrågan i kombination med en snabb strukturomvandling, alltså faktorer som de arbetslösa inte kan påverka.
Borgarna föreslår i en ekonomisk rapport att dagpenningen efter 300 dagars arbetslöshet ska sänkas till 320 kronor. Så ungefär 5 000 kronor i månaden efter skatt kan den som är långtidsarbetslös räkna med. A-kassan förvandlas till fattighjälp.

Ersättningsnivån ner till 70 procent
Den som i dag får den maximala ersättningen kommer att få ett minskat belopp om 50 kronor per dag, vilket blir 1 100 kronor i månaden. Alliansen vill maximera dagpenningen till 680 kronor och efter 200 dagar ska ersättningen ned till 70 procent. Oberoende av tidigare inkomst blir taket för ersättningen 15 000 kronor per månad. För dem som har varit arbetslösa en längre period än 200 dagar kan inkomstförlusten bli så hög som 1 900 kronor i månaden.

S vill garantera en nivå på 80 procent
Socialdemokraterna vill garantera en ersättningsnivå på 80 procent. Socialdemokraterna har insett att om a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring så måste nivån räknas upp. Man kommer att höja försäkringen till 912 kronor per dag. Det innebär att det stora flertaglet arbetslösa är garanterade en ersättningsnivå om 80 procent.

Fackavgiften får inte dras av
Avdragsrätten för fackavgiften ska lopas och egenavgiften i a-kassan höjs enligt alliansens förslag. Det innebär i runda slängar att ett förlorat avdrag för fackavgiften och avgiften till a-kassan skulle kosta löntagaren 300 kronor mer varje månad. Vilket ger ökade utgifter med cirka 3 000 kr per år.

Bättre för högavlönade
Framför allt slår besparingarna mot den hälft av befolkningen som tjänar under genomsnittet. De bättre avlönade kommer att klara sig bättre. Skälen till detta är flera. Arbetslöshetsrisken i yrken med låg lön är mångfalt större än i yrken med hög lön och arbetslöshetsperioderna för högavlönade är i regel kortare.
Många inom höglönegrupperna fyller dessutom ut a-kassan med privata löneförsäkringar.